PRÒXIMAMENT BOTIGA ONLINE!

EXEMPLES ARREU DEL MÓN

A molts països d'arreu del món fa anys que existeix com una alternativa a l'apicultura tradicional, accessible a gairebé tothom, que cada vegada desperta més adeptes i augmenta el nombre de ciutats on es practica aquesta nova modalitat.

LONDRES


Londres, sens dubte una de les principals ciutats de referència en apicultura urbana. Terrats d’edificis, parcs, escoles, jardins, àtics o fins i tot llocs tant emblemàtics com el Palau de Backingham, la Tate Gallery, Fortnum & Mason o Regent’s Park, entre molts altres, són llocs per a les abelles.

L’any 1988, dins el programa de documentals “Another side of London”, ja es va dedicar un documental als apicultors de Londres “City Nectar” on en la seva synopsis ja deixava clar que les abelles funcionen perfectament a les ciutats: “Documentary about bee-keepers in London, who produce more honey than their country companions”.

London’s bees need you! és una campanya promoguda per l’ajuntament de Londres, iniciada l’any 2011, per conscienciar als seus ciutadans de la importància de les abelles i promocionar accions que contribueixen a la seva supervivència.

També existeixen diferents associacions i entitats que treballen en el mateix sentit, com The co-operative o Capital Bee, empreses com Urban Bees que realitzen formació i tallers per a nous apicultors, o l’empresa Omlet que fabrica material apícola dissenyats per a l’apicultura urbana.

En el “Bee map” de la ciutat podem veure els diferents punts de la ciutat on podem trobar-hi abelles.

El London Honey Show és la fira anual de la mel i les abelles que es realitza a Londres des de l’any 2009.

MANCHESTER


A Manchester, L’abella és el símbol de la ciutat, des de la revolució Industrial, una ciutat molt vinculada a les abelles i a l’apicultura.

Al igual que la resta de ciutats importants del regne unit, disposa de la seva pròpia associació d’apicultors MDBKA. Aquesta mateixa associació és la responsable del manteniment de les arnes instal·lades al Heaton Park, on l’ajuntament els va cedir un espai dins el parc i condicionada com a sala d’extracció i envasat, per tal de poder realitzar tot el procés i fer-ho accessible als ciutadans.

El Manchester Museum, la Manchester Art Gallery i la Whitworth Art Gallery han iniciat Beespace, un projecte apícola col·laboratiu molt interessant, en la seva entrada en el meravellós món de l’apicultura.

Diferents hotels de la ciutat, com el The Royal Lancaster Hotel i altres edificis empresarials de la City, també disposen de les seves abelles.

París és una altra de les ciutats de referència en apicultura urbana. L’ajuntament o Mairie de París disposa de molta informació, articles i vídeos sobre les abelles parisenques en la seva pàgina web oficial. Un programa de recuperació posat en marxa fa més de cinc anys ha suposat la instal·lació de més de 300 ruscs en diferents llocs de la ciutat.

En el mapa de les abelles de París podrem comprovar com diferents edificis comercials, hotels, parcs, jardins o llocs tant emblemàtics com l’Òpera Garnier, són també, llocs per a les abelles.

L’Associació Francesa d’Apicultors U.N.A.F. contribueix a la generalització d’aquesta pràctica tant a la capital com en altres ciutats gal·les.

A Brussel·les, l’any 2010, l’ajuntament va instal·lar tres caixes d’abelles en un edifici administratiu al centre de la ciutat, com a mesura urgent per conscienciar a la població del greu declivi de les abelles arreu del món, de la seva importància i per demostrar que els abelles poden viure igual de bé, o fins i tot millor, que en un entorn rural.

La EESC, és la primera institució europea que es va sumar a l’apicultura urbana, amb la instal·lació d’abelles en la seva seu a la ciutat.

Aquest ciutat també va ser l’organitzadora de la Bee Week 2013, conjuntament amb la universitat de Lieja.

BeeOdiversity és un projecte a nivell nacional amb l’objectiu de generar i preservar la biodiversitat local i la diversitat alimentària a través de la regeneració i conservació de les abelles.

Com a país capdavanter en molts aspectes a nivell europeu i mundial, Alemanya, conscient del gran valor de les abelles, a incorporat l’apicultura urbana a totes les principals ciutats del país.

Amb la plataforma “Deutschland-Summt”, han integrat participants de diferents àrees com apicultura, conservació de la naturalesa, ciència, cultura i economia per promoure l’admiració i apressi per aquest important insecte. Les ciutats com Frankfurt, MunicHamburg o Berlín formen part d’aquest projecte.

Viena, una de les capitals més antigues d’Europa i entre les tres ciutat amb millor qualitat de vida del món, també ha apostat per l’apicultura urbana. Actualment, disposa d’una vintena d’apiaris repartits per la ciutat, alguns ubicats en llocs tan emblemàtics com els palaus Schönbrunn i Belvedere, el parc d’atraccions del Prater, el museu de Ciències Naturals, la Catedral i l’Òpera

Stadt-Imker és un projecte per la protecció i conservació de les abelles i pol·linitzadors, que aposta per l’apicultura urbana per garantir la seva supervivència. Treballen conjuntament amb altres campanyes, projectes i organitzacions d’apicultors urbans d’Alemanya.

Copenhaguen, la capital i ciutat més gran del país, també ha optat per l’apicultura urbana per fer front a la greu davallada mundial del nombre d’abelles i alhora millorar la biodiversitat de la ciutat. The Project City Bees és un programa que ofereix a les empreses instal·lar les seves pròpies caixes d’abelles i alhora s’utilitzen per formar a aturats de llarga durada, en apicultura i extracció de mel.

NOVA YORK


Nova York, el col·lectiu N.Y.C.B.A. agrupa més de 100 persones que tenen els seus ruscs en parcs, cases, cobertes d’edificis d’oficines o restaurants. Fins i tot la dona del president nord-americà, Michelle Obama, va prendre la decisió d’ubicar dues arnes als jardins de La Casa Blanca, com a mostra de la importància d’aquests insectes a la natura i la producció d’aliments.

nycba

Alguns dels seus seguidors publiquen en blogs les seves experiències i fotos, i disposen de gran quantitat de recursos de suport per començar i mantenir aquesta afició: revistes especialitzades com Bee Culture, llibres que expliquen com cuidar un rusc en plena urbs, com The Backyard Beekeeper, o diversos grups d’apicultors urbans organitzats de forma local.

CHICAGO


Existeixen diferents grups i associacions d’apicultors urbans que promocionen aquesta modalitat, formen nous apicultors i comercialitzen els seus productes, com és el cas de Chicago Honey Co-op.

CHICAGO HONEY COOP

LOS ANGELES


A Los Angeles, Honey Love o Backwards beekeepers són alguns dels grups més importants d’apicultors urbans que existeixen en aquesta ciutat.

SAN FRANCISCO


San Francisco també disposa de la seva associació d’apicultors urbans SFBEE, on organitzen diferents actes i esdeveniments durant l’any, promocionen l’apicultura urbana i assessoren els nous apicultors. 

ATLANTA


A Atlanta, El projecte Urban Honey Bee Project és un programa de pregrau interdisciplinari d’investigació i educació, centrat en analitzar l’impacte dels entorns urbans a les abelles de mel. Les arnes estan ubicades al sostre del centre Clough Learning Commons, al campus de Georgia Tech, al centre de la ciutat.

A Melbourne, L’associació d’apicultors urbans de Melbourne ja està completa amb 160 membres, veient-se obligada a rebutjar noves sol·licituds.

Sidney també compta amb una associació d’apicultors urbans i una empresa local, The urban bee hives, que instal·la arnes, promociona l’apicultura urbana i ven els productes de elaboració local.

A la ciutat d’Adelaida, CBD Bees és una empresa local que ofereix nous espais on practicar l’apicultura urbana, apadrinament d’abelles, jornades de formació, venta de productes, etc. El zoo, espais d’art i altres entitats de la ciutat són col·laboradors en aquest projecte.

Hong Kong, HK honey és una organització d’apicultors urbans, artistes i dissenyadors d’aquesta enorme ciutat xinesa, fundada l’any 2010, amb l’objectiu de transmetre els valors i la importància de les abelles, així com els beneficis de la producció i consum de mel local.

HK_Honey_Mobile-HK_Honey

L'APICULTURA URBANA A ESPANYA I CATALUNYA

L’apicultura urbana encara és una activitat molt desconeguda a l’estat espanyol, tot i això, en aquest últims anys, degut a les grans mortaldats d’abelles, l’aparició de la vespa asiàtica, la prohibició de determinats pesticides i la creació de diferents empreses, associacions i grups polítics que aposten per aquesta nova modalitat, ha fet que esdevingui un tema d’actualitat. Les iniciatives de les quals tenim constància al nostre país són:

Còrdova, l’any 2007, l’Ajuntament va instal·lar caixes d’abelles com a bioindicadors del nivell de contaminació de la seva ciutat.

Cullerdo, el passat any 2012 va inaugurar el primer apiari urbà ubicat al jardí botànic d’aquest ciutat gallega.

Barcelona, l’any 2005, la Masia Can Mestres, una granja escola del districte Sants-Montjuïc, va instal·lar 5 caixes d’abelles com a eina didàctica per a escoles de la ciutat, malauradament a dia d’avui ja no les hi podem trobar.

El desembre de 2012, es va crear el projecte anomenat “Abelles Urbanes”, on un equip multidisciplinari de 30 persones, científics, apicultors i artistes va construir i instal·lar el primer prototip de rusc urbà equipat amb sensors al Castell dels Tres Dragons del Parc de la Ciutadella. Malauradament, per diferents motius que desconeixem, el projecte no es va poder realitzar en la seva totalitat. Actualment encara podem trobar les arnes en l’edifici dels Tres Dragons, però amb el recent tancament del museu de ciències, el seu futur és incert.

Al setembre de 2016 l’Ajuntament de Viladecans i l’empresa MEL·LIS – serveis apícoles, van instal·lar el primer apiari urbà oficial de Catalunya, ubicat al centre de la ciutat, sobre la coberta de l’auditori ATRIUM. Des de llavors el projecte ha evolucionat en un projecte global de ciutat “Viladecans Bee Happy”. Després de 6 anys, l’apiari de l’Atrium segueix funcionant perfectament i s’utilitzen la mel que recol·lecten les abelles, per tal de fer un seguiment de la contaminació ambiental.

Aquest 2022 s’ha iniciat un nou projecte d’apicultura urbana molt interessant: “APITECA”, el brunzit de la comunitat; ruscs d’abelles en un pati interior de la Biblioteca de Sant Boi, com a eix vertebrador d’un projecte emmarcat dins del The Europe Challenge 2022.